Világ Jó Dolgai

Világ Jó Dolgai

A fizikai érettségi témákról

2021. július 07. - Viharos Ottó

Nem véletlen, hogy sokan választják érettségi tantárgynak, mert a fizika az egyik legnépszerűbb és legpraktikusabb döntés. Végül is azok az emberek, akik kifejezetten technikai karrierre készülnek, fejlesztik tudásukat és jövőbeni tanulmányaikat ezzel kapcsolatban. De miért mondható el, hogy az érettségi fizikából nehezebb, mint az érettségi többi tantárgyból? Milyen feladatokat kapnak a diákok, és valójában mit mondanak el? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Mi olyan nehéz a fizika tanulásban?

A matematika általában minden évben az érettségik csúcsa. A matematikából tett vizsga tele van könnyű feladatokkal, amelyeket kivétel nélkül mindenki igazán ért. Emiatt elmondható, hogy a matematikából mindig vannak olyan emberek, akik megközelítőleg a maximális pontszámot érik el a vizsgán. Az érettségi fizikából viszont más. A számítási példák nem vezetnek könnyű feladatokhoz, mindig számíthatsz másra. És teljes káosz van a tesztek között. Ott semmit sem lehet tenni. A tesztek megoldása mindig nagyon zavaros és nehéz feladat, nem könnyű. 3-4 válasz választható opció is van, és ez bizony nem kevés.

Mire számíthatunk gyakrabban?

A fizika érettségin rengeteg féle téma található meg, gyakorlatilag a középiskolai tananyag minden zegzugából. Szeretnénk egy rövid összefoglalót bemutatni, hogy mégis milyen témák jellemzők a leggyakrabban ezen a vizsgán.

Ohm törvénye

Bizonyára mindenki hallott Ohm törvényéről! Miképp néz ki egy egyszerű áramkör, mi az ellenállás fogalma? Miképp lehet kiszámítani egy vezeték ellenállását? Mi határozza meg az áram nagyságát és mi függ a vevő feszültségétől? Ohm törvénye általában olyan téma, amely kemény tanulság minden felvételizőnek.

Transzformátorok

Szerinted hogyan zajlik az energia távközlése? Miképp lehet az energiát egyszerűen átalakítani, vagy átvinni egyik áramkörről a másik áramkörre? Mekkora a transzformátor vesztesége és hatásfoka a gyakorlatban? Milyen házi berendezések használnak transzformátor energia átalakítókat? Mit jelent a feltranszformálás és letranszformálás fogalma? Ezeket mind-mind tudni kell annak, aki a transzformátorok fogalmát szeretné megismerni.

Newton törvényei

Newton törvényei ma talán a fizika és a mechanika legfontosabb törvényei. Ez a hallgatók egyik kedvenc témája, mivel nagyon könnyű számolni és kalkulálni. Newton törvényei mindenkit nagyon érdekelnek, aki ismeri a mechanika világát, és korántsem könnyű feladat kiszámítani az összetett testre ható erőket.

Pascal törvénye

A hidrosztatika szerelmeseinek számára Pascal törvénye a zsenialitás maga. Miképp folynak a folyadékok egy csőben súrlódás nélkül? Mi a folyékony hidrosztatika igazi titka? Mekkora a folyadékoszlop nyomása, ha a terhelés magában foglalja a légköri nyomást is? Igaz, hogy a nyomás változatlan marad, vagy sem? Pascal nemcsak a fizikában, de a matematikában is kiváló volt.

Hosszúság

Szeretnéd valamilyen módon kifejezni, hogy mekkora a távolság a tér két pontja vagy két város között? Tehát mindenképpen meg kell ismerkedned a hosszúság fogalmával. A hosszúság egy adott távolság hosszát fejezi ki.

Sebesség

Milyen gyorsan mozog egy test az űrben, amikor mozog? Ezt a sebesség pillanatnyi értéke adja meg, amelyet nagyon könnyű kiszámítani: a távolságot elosztjuk az idővel. Az érettségi vizsga után is jó tudni a gyorsulási képletet. Mindenekelőtt az alapképzés része.

Villamos áramerősség

Az áramerősség az elektrosztatika egyik alapvető fogalma, de sokan még mindig összekeverik a hálózati feszültség fogalmával – még akkor is, ha teljesen különböző két fogalomról lehet beszélni. Ne gondoljuk azt, hogy a fizika érettségizők nem szokták ezt elrontani! Rengetegen márpedig igenis el szokták.

Térfogat

A térfogat a matematikában is rendkívül fontos fogalom, nemcsak a fizikából. Miért? Miért mondható el, hogy minél nagyobb a test hossza, annál nagyobb a megnyúlás? Miképp határozzák meg egy normális test térfogatát?

A víz

A víz az egyik legérdekesebb folyadék, mert a Földön mindhárom állapotában megtalálható. A víz fajhője rendkívül magas, és az élet egyik alapját adja, még az oxigénnél is fontosabb. A vizet gyakran használják rektorszerkezetekben.

Fajlagos ellenállás

Mit jelent az ellenállás fogalma? Miképp függ a fajlagos ellenállás a hőmérséklettől vagy a nyomástól? Mi az ellenállás helyes képlete? Miképp függ a fajlagos ellenállás az ellenállástól, áramtól vagy feszültségtől?

Idő

Az idő fogalma szorosan összefügg az úttal és a sebességgel. Ennek az az oka, hogy ezek a mennyiségek egymásból számolhatók ki viszonylag könnyedén. Annak idején azt gondolták, hogy az idő egy abszolút mennyiség és fogalom, habár ez az állítás teljesen téves.

Nyomás

A nyomás szorosan kapcsolódik a felület és az erő fogalmához, mert ez egy fizikai mennyiség, amelyet a kettő együtthatójaként határozunk meg. Bármennyire is hihetetlen, minket is nyomás ér, bár nem érezzük úgy, emiatt természetesnek vesszük. A tenger fenekén azonban az általunk érzett nyomásmennyiség teljesen más, és ez nem véletlen, mert a vízoszlopban is hatalmas a nyomás.

Erő

Az erő fogalma mindenki számára ismerős, aki erős emberekkel találkozott. Nem véletlenül! Végül is az erő, mint fogalom, mindenki számára ismerős, aki már emelt súlyt vagy edzőteremben járt, kezet fogott erős emberekkel. Minél nagyobb erőt fejt ki az egyik test a másikra, annál hajlamosabb az deformálódni.

Helyzeti energia

Minél nagyobb egy test helyzeti energiája, annál nagyobb pusztító hatást fog végezni, amikor majd leérkezik a földre. A magasra feldobott testek nagy helyzeti energiával rendelkeznek, és ez nem is véletlen. A helyzeti energia a testek egyik legfontosabb jellemzője. 

Tömeg

Tömeg

Tehetetlenség törvénye

A tehetetlenség törvénye Newton első törvénye, és nem véletlenül. Végül is gondolj csak arra, hogy minden test nyugalmi állapotban van, vagy egyenes, egyenletes mozdulatokkal mozog, amíg a test mozgási állapotát megváltoztatja.

Miképp készülhetünk fel igazán hatékonyan?

Érdemes kiváló eredményt elérni a fizika érettségin, mondjuk 80-85%-ot. Gondolhatod, hogy ez nagyon könnyű feladat, de tévedsz. Keményen és szisztematikusan kell felkészülni a legjobb eredmények elérése érdekében. Iratkozz fel nyugodtan előkészítő tanfolyamra vagy platformra, ahol mindent részletesen elmagyaráznak.

Összefoglalás

A fizika érettségi vizsga valószínűleg a nyelvtanból származik, az egyik legnehezebb az érettségi között. Akik ezt választják, rendkívüli bátorságot fognak tanúsítani, és nem véletlenül. Semmi esetre sem érezhetjük magunkat megfélemlítve, hacsak nem találjuk meg először azt, amire valóban szükségünk van. A rutin teszi perfektté a feladatot, és aki keményen készül, a végén jó jegyet kap.

A fizika mindig is az egyik legnehezebb érettségi volt, sok-sok éve. A fizikára való felkészülés nagy kihívást jelent mindazok számára, akik tanulni és fejlődni akarnak. Az összes tantárgy közül a fizikát a legnehezebb megtanulni, mert teljesen eltérő tananyagrészekből áll.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagjodolgai.blog.hu/api/trackback/id/tr816615496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása