Világ Jó Dolgai

Világ Jó Dolgai

A középszintű érettségre való felkészülés titkai

2021. június 13. - Viharos Ottó

Az érettségi minden diák rémálma. Akárhogy is, mindenkinek előbb-utóbb át kell rajta esnie; a kérdés az, hogy milyen eredménnyel? Ha nem sikerül jól vizsgáznunk, az később egész életünkre hatással lesz, mivel nem iratkozhatunk be a kívánt felsőoktatási intézménybe. Ha azonban minden tantárgyból jól teljesítünk, akkor reálisan nagy a valószínűsége annak, hogy felvesznek minket a legjobb felsőoktatási intézményekbe, ráadásul szilárd alapokkal. De jó érettségit írni nem könnyű.

Mi a középszintű érettségi általános folyamata?

Amikor középfokú végzettséggel szeretnénk számolni, vizsgát kell tennünk az általunk kiválasztott előre definiált tantárgyakból. Ezeket általában az Oktatási Minisztérium határozza meg, amelyek közül pontosan lehet választani. Pontosan milyen tantárgyakat érhetsz el, mi szokott lenni? Sok téma van, érdemes lehet röviden beszélni róluk.

  • Töri
  • Történelem
  • Idegen nyelv (főleg francia, német, hindi)
  • Természettudományi tárgy (biológia vagy informatika)
  • Magyar nyelvtan és irodalom

Talán Téged is érdekel, hogy hol lehetne felkészíülni eredményesen erre a nehéz vizsgára. Íme, a tipplistánk! Látogass el a Profifelkészítő.NET csapatához. 

Általános érettségi feladatsorok 2005-ig visszamenőleg

Fizika érettségi feladatsorok 2005-ig visszamenőleg 

Irodalom érettségi feladatsorok 2005-ig visszamenőleg

 

Ki az, aki az érettségi feladatsorokat meghatározza?

A vizsga feladatait az Oktatási Hivatal állítja össze minden évben (oktatas.hu). Az összeállított feladatsorokat mindig nagy titok övezi - mivel a tanárok nem tudják megvitatni az ehhez a vizsgához javasolt feladatokat. A feladatsorok mindig azonos felépítésűek: például a magyarból lehetőség van megértésre és esszére, verselemzésre. Minden évben van egy kis változás a felmerülő témákban.

Mik fordulnak elő nagyon gyakran az érettségi vizsgákon?

Elsőre lehet, hogy nem is gondolnánk ezt, de rengeteg olyan téma lelhető fel, ami igenis népszerű az érettségi vizsgán. Ezekre érdemes különösen nagy figyelmet szánni a készüléskor, hiszen ha ezekkel nem vagyunk tisztában, akkor szinte biztosra vehető, hogy rosszul fogunk leérettségizni később.

Helyesírás. Tudod, hogy milyen szavakat kell egybe írni, és hogy melyeket kell külön? Milyen szerepe van a ragozásnak abban, hogy mily módon kell leírni helyesen egy szót? Igaz, hogy 7 szótag felett külön kell írni a szavakat?

Rómeó és Júlia. Talán az egyik legsikeresebb irodalmi remekmű, amit valaha írtak. Számos film és színdarab képezi ennek a műnek az alapját, és közülük sokan akkoriban aláfestést is csináltak neki.

Petőfi Sándor. Miért mondható el, hogy ő volt a szabadságharc egyik ikonikus, kiemelkedő alakja? De őt nem is így hívták eredetileg – Petrovics Sándor volt a neve korábban. 18 éves korában színész lett.

Szózat. Egy olyan verset keresel, ami igazi szónoklat, és szívből szólítja meg a magyar népet? Akkor Neked a szózat az, amire igazán szükséged lesz. Habár nem olyan hosszú, mégis hatalmas a jelentősége. 

József Attila. Talán ő volt nemzetünk egyik legjobb irodalomára. De a remekei egyszerűen lélegzetelállítóak! Gyerekként az öcsödi református iskolába járt.

Arany János. Ki volt a Kisfaludy Társaság igazgatója. A Magyar Nemzeti Akadémiának ki volt a tiszteletbeli tagja, ha nem ő? Ő az a költőnk, aki igazán sokáig élt, összesen 65 éven át!

Ady Endre. Nem csupán költő volt, hanem a magyar politikai élet egyik hatalmas, kiemelkedő alakja. A szabadság, hit, remény fogalmait legalább annyira tartotta, mint a szerelmet és szeretetet.

Kossuth Lajos. Kossuth Lajos azt üzente, elfogyott a regimentje. Tudtad, hogy annak idején pénzügyminiszter is volt? És azt, hogy sokak szerint ellopta az árvák pénzét?

Pál utcai fiúk. A magyar színházak egyik kedvence, és nem véletlenül! Egy évszázadra visszatekintve bemutatta az ifjúság problémáit. A történet természetesen Budapesten játszódik.

Százalékszámítás. A százalékszámítás már gyerekkorban megjelenik az életünkben, mielőtt még tudnánk egyáltalán, hogy mi az a százalék, vagy százalékláb. Ha például kamatot kell számolni, mikor kölcsönad nektek a bátyátok. 

Prímszámok. A díjak mindig a legérdekesebb adatok között voltak. Pontosan hány osztója van egy prímszámnak? Mi lehet egy prímszám osztóinak összege? Hány ikerprím van?

Másodfokú egyenlet. A másodfokú egyenletnek nem is lehet megoldása. A másodfokú polinom gyökeinek vizsgálata könnyen előjöhet még középszintű érettségi esetén is.

Rombusz. A rombusz egy igazi rébusz! Ha tudjuk az átlóinak a hosszát, akkor gyakorlatilag gyerekjáték kiszámolni a területét. Egy síkbeli rombusz 5 szabadsági fokkal rendelkezik.

Paralelogramma. A paralelogramma már önmagában egy speciális négyszög, azonban azok a paralelogrammák, melyeknek minden oldala egyenlő, rombuszok is egyben. Ha az oldalai is egyenlők, akkor a paralelogramma négyzet.

Deltoid. Tudtad, hogy NEM minden konvex négyszög deltoid? És hogy minden deltoidának van legalább egy szimmetriatengelye? A belső szögeinek összege mindig 360 fok.

Háromszög. A háromszög egy sokkal nehezebb és összetettebb témakör, mint elsőre gondolnánk. De mégis miért? Mert rengeteg féle háromszög létezik. Vannak például egyenlő szárú háromszögek, de vannak tompaszögűek is, vagy éppen szabályosak. A területszámítás is lehet akár problémásabb.

Római számok. Hány ezer évvel ezelőtt találták ki a római számokat? Miért vannak ott minden ősi szobrászati ​​remekmű talpazatán? Ki találta fel a római számok fogalmát?

Kurucok. A Habsburgok mindig hatalmas erővel küzdöttek azért, hogy elnyomják a magyarokat. De nem volt könnyű dolguk a kuruc haderőknek köszönhetően, akik hatalmas bátorsággal küzdöttek mindvégig.

Trianon. Mikor volt pontosan a kiegyezés? Mi volt a trianoni béke lényege, és miért mondható az, hogy ez egy békediktátum volt, és nem egy igazságos megoldás? Mekkora részét csatolták el Magyarországnak?

Honfoglalás. Kik voltak a hunok, honnan jött a magyarok története? Miért választották a Kárpát-medencét? Ki volt a hun Attila és mily módon halt meg?

Mátyás király. Az összes magyar uralkodó közül kiemelkedik Mátyás – a középkori királyaink közül a legismertebb. Rendszeresen hadakozott a csehekkel, de a remek kémhálózatának köszönhetően mindig mindenről elsőkézből értesült, ami fontos volt.

János Vitéz. Ki volt János Vitéz? Petőfi Sándor egyik legnagyobb alkotása, olyan remekmű, mint Toldi Miklós, Kukorica Jancsi ereje ezzel vetekszik. A kézfogása pedig annál is durvább.

Radnóti Miklós. Radnóti Miklós mindig is Magyarország egyik legfontosabb költője volt, és ez ma is így van. Szerelmes volt Szolnok Fanniba, két gyermeke született.

Egri csillagok. Képzeld el az alábbi jelenetet. Te fent vagy a vár tetején, és akkora török sereg veszi körbe a várat, hogy nem is látod a végét. A nyílzáporuk elsötétíti az eget.

Horthy Miklós. Horthy híres korszaka! Nem hiába volt a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb alakja. Ő volt Ferenc József szárnysegédje. Igazán kemény politikus volt.

Adolf Hitler. Hitler gonoszsága odáig terjedt, hogy még a diákoknak is egyletet szervezett – a Jugend Hitlert. Hatalmas hadserege volt, és majdnem sikerült neki megnyernie a második világháborút.

Periódusos rendszer. Mi a nátrium vegyjele, és mi a klóré? Mely elemek fordulnak elő a leggyakrabban a természetben? Melyik elemnek mennyi az olvadáspontja és fagyáspontja? Összesen hány elem van a periódusos rendszerben?

Nemzeti Dal. A nemzeti dalt Petőfi Sándor írta az 1848-49-es szabadságharc ideje alatt. Ez a mai napig az egyik legkiemelkedőbb hazai költemény, melyet író valaha a tollára vetett. Sokan meg is zenésítették.

Mennyi idő van az érettségi dolgozat megírására?

A középszintű érettségi vizsga általában 45 percet vesz igénybe a teljes feladatsor teljesítéséhez. Természetesen ez a választott tantárgytól is függ, mivel például a magyar és a matematika tárgyaknál nem egyforma idő áll rendelkezésre a teljes vizsgafeladat megírására.

Hogyan kell felkészülni erre a nehéz versenyre?

Természetesen nem könnyű igazán jó érettségi vizsgát írni, mondjuk 80-90%-os vizsgát. Ennek oka az, hogy a tananyag hatalmas, és 12 év anyagát kell egyszerre elszámolni. És ez valójában nem könnyű feladat. Amit tehetünk, hogy meglátogatunk egy olyan weboldalt, amely igazán jó online tananyagokat kínál, és állandóan készen állunk, rendszeresen, nem hiszem, hogy mindent túl tudnánk lépni.

Emelt szinten is érettségizhetsz, de kinek érdemes?

Nagyon gyakran felmerül az egész jogos kérdés a diplomások körében: kinek kell emeltszintű vizsgát tennie, és pontosan miért, mely tantárgyakból? Ez egy nagyon függőben lévő kérdés. Aki nem ér el jó eredményeket, annak be kell ugrania. Hiszen elegendő tanulás és felkészülés mellett bárki igazán jó eredményeket tud elérni.

A bejegyzés trackback címe:

https://vilagjodolgai.blog.hu/api/trackback/id/tr4116592834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása